WELKOM BIJ   

           HAANDRIKMAN  AED-EHBO-SUPPORT                                                                   

                         

Het kan u overkomen! Een familielid, vriend, collega of zelfs onbekende kan plotseling neervallen met een hartstilstand. Weet u hoe u dit slachtoffer het snelste kunt helpen? Elke minuut is namelijk cruciaal!

Elke week worden in Nederland 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Bij het ontbreken van snelle en adequate hulp overleeft slechts   2 - 5% van de slachtoffers dit.

DRIE HANDELINGEN KUNNEN EEN LEVEN REDDEN

Indien  een omstander of getuige in de eerste zes minuten bij een hartstilstand direct:

  1. De hulpdiensten 112 alarmeert
  2. Start met de reanimatie
  3. Een AED inzet

 

Dan kan de kans op overleving toenemen van 2-5% tot maar liefst 90%.

WAAROM EEN AED?

Met een AED binnen handbereik hoeven omstanders niet te wachten tot een ambulance ter plaatse is. De eerste 6 minuten zijn namelijk cruciaal wanneer een slachtoffer zijn/haar bewustzijn verliest en dient er hierna snel gehandeld te worden. Zeker met de toegenomen verkeersdrukte komt het steeds vaker voor dat de ambulance op zijn vroegst na 10 tot 15 minuten ter plaatse is.

 

WAT DOET EEN AED?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een compact en eenvoudig te bedienen apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen ( defibrillatie )

Het apparaat voert zodra de elektroden zijn aangesloten op het slachtoffer een analyse uit om vast te stellen wat er aan de hand is. Mocht er sprake zijn van een fibrillerend hart ( in de volksmond hartstilstand ) dan zal het apparaat adviseren een schok toe te dienen om het hart te defibrilleren. Indien er een andere medische oorzaak is, zal er geen schok toegediend kunnen worden.

Iedereen in Nederland kan en mag een AED gebruiken. Het is wel zeer raadzaam om een AED - reanimatie cursus te volgen.

Voor het volgen van een AED- reanimatiecursus werken wij samen met de EHBO vereniging Havelte.


MAG IEDEREEN EEN AED BEDIENEN?

Ja iedereen in Nederland mag de AED bedienen. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in april 2002 opdracht gegeven via een Algemene Maatregel van Bestuur de Wet BIG zodanig te wijzigen dat het gebruik van de AED door burgerhulpverleneners is toegestaan. Hiermee is de mogelijkheid geschapen dat iedereen een AED mag bedienen. Een AED-Traning is aan te raden, aangezien dit de overlevingskans van het slachtoffer ten goede komt.